Cicimek ďatlový TaiwanTCM

cicimek datľový, tiež jujuba čínska; latinsky: Ziziphus jujuba; čínsky: hong-cao; anglicky: jujube, Chinese red date;
Ku sladenie bylinných čajov sa zvyčajne nepoužíva cukor, ale sladká bylina ktorá sa svojimi vlastnosťami do daného čaju hodí. Často sa takto používa sladkého drievka a aníz. Ale u ženšenového náleve je správnym sladiacimi doplnkom sušený plod cicimku datlového - jujuba. Jujuba je odpradávna súčasťou bylinných zmesí TČM.
Plody cicimku datlového sú rovnako chutné ako pravé datle, ale obsahujú menej cukru. Majú glykemický index GI = 103. Pravé datle pripomínajú aj tým, že dobre rastú aj v suchých oblastiach. V Číne sa jujuba hovorí "červená datle" (hong-cao) na odlíšenie od "čiernej datle" (Chei-cao, iná TČM surovina). K odlíšenie od taxonomicky nepříbuzných pravých datlí (datľovník pravý, Phoenix dactylifera) sa jujube v angličtine nazýva "čínska ďatle" (Chinese date). Pretože informácie o účinkoch cicimku by bolo možné vykladať ako tzv. " Zdravotné tvrdenie " podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006, o účinkoch tejto úžasnej plodiny sa informujte inde, začať môžete napríklad tu.
Cicimek datľový je, spolu s kustovnice , jednou z tradičných prísad ženšenového silného odvaru , ale používa sa aj do mnohých ďalších jedál a kombinácií. Cicimek je pre ženšenový nálev tým najprirodzenejším sladidlom. Pred varením je dobré šupku na niekoľkých miestach narezať - lepšie sa vylúhuje. Uvarený cicimek sa je sladký, mazľavé konzistencia, veľmi chutný. Rozvarená jujuba je veľmi sladká, ale nálev osladí len málo. Tým sa hodí aj do jedál, najmä polievok a bujónov. Základom polievok s jujube býva škrobnatá TČM surovina (jačmenné krúpy, lotosové semienko alebo podzemek, slzovky všeobecná atď.) A tieto polievky sa obvykle nesolí.