Leskokôrovka lesklá (Ganoderma lucidum)

slovensky: leskokôrka lesklá
latinsky: Ganoderma lucidum
japonsky: reishi , mannentake
čínsky: Lingzhi , ??
anglicky: Reishi mushroom , Lingzhi mushroom

História

Ako "elixír života" je táto drevokazná huba známa po celú čínsku históriu. Má teda obrovskú tradíciu a jej povesť v TČM predčí aj ženšen. Dokonca sa verilo, že môže priviesť k životu aj mŕtveho, odtiaľ je jej ďalšie názov "huba nesmrteľnosti". Bola vyhľadávaná kráľovi, ale aj oslavovaná básnikmi. V Číne ju považujú za všeliek a prostriedok predlžujúci život.

Popisuje ju už slávny tzv Žltý cisár Huanghi (asi 2,5 tisícročia pred. Nl) vo svojej knihe "Vnútorná kniha Žltého cisára", ktorá je považovaná za základné dielo čínskej medicíny. Uvádza v nej šesť druhov tejto huby zhi, ktoré rozlišuje podľa farby, cení si hlavne huby červenej a purpurovej. V Číne, Japonsku a Kórei je natoľko obľúbená, že sa v domácnostiach pestuje v okrasných kvetináčoch, obdobne ako bonsaje.

Popis a rozšírenie

Plodnice sú lesklé, akoby nalakované. Leskokôrka je agregát nerozlíšiteľných druhov príbuzných húb - Ganoderma lucidum agg. - A neprekvapí preto, že aj plodnice má rôzne morfologické typy. Severnejšie sa vyskytujú hlavne klasické plodnice s valcovitým trenie a zaokrúhleným, obličkovitými, bokom prirasteným klobúkom. Južnejšie sa vyskytujú skôr parůžkovitě laločnaté plodnice. Farba býva hrdzavo hnedá, purpurová, červenohnedá až fialová.

Spodná strana klobúka je biela, s Rourke. Výtrusy majú škoricovo hnedú farbu. Dužina je hubovité korkovitá, na lome plsťovitá, žltohnedá. Pochádza pravdepodobne z južnej a juhovýchodnej Ázie, kde rastie predovšetkým v prímorských oblastiach. Možno ju ale nájsť po celom svete, dokonca aj u nás. Plodnice vyrastajú v lete v spodnej časti kmeňov živých alebo odumierajúcich listnatých stromov, alebo na ich pňoch. S jej pestovaním sa začína po celom svete.

Okrem LESKLOKORKA lesklé v zmysle Ganoderma lucidum agg. je v rodu Ganoderma ešte veľké množstvo ďalších nádejných druhov.

V oblastiach prirodzeného výskytu sa v obmedzenej miere zbiera v prírode, ale ďaleko viac sa pestuje. U nás sa táto huba vyskytuje čoraz viac v prírode, a to v najteplejších oblastiach, čo možno pripísať pravdepodobne aj zmenám klímy.

Obsahové látky

Drogou sú plodnice, ktoré okrem bielkovín (asi 19%) obsahujú veľa biologicky aktívnych chemických zlúčenín, najmä triterpenoidov a špecifických proteoglykánov (polysacharidov). Prítomné sú aj mastné kyseliny, napr stearová, palmitová, behenovej, linolénová, olejová, ďalej betaín, glykogén a mnoho minerálnych látok, napr horčík, zinok mangán, ale aj poslednou dobou veľa diskutované germánium.

Kulinárske využitie

Táto huba má vďaka svojim triterpenoidům horkú chuť a využíva sa napríklad na prípravu chutnej alkoholovej tinktúry. Ako vysoko cenená prísada sa kombinuje s inými prísadami, ktoré v krajinách jej pôvodu považujú za luxusné - napríklad s mäsom sliepky hodvábnická , ktorej vnútorné orgány vrátane kostí majú čiernu farbu.

Tovar