Lotos

lotos indický, latinsky: Nelumbo nucifera; čínsky: lien; anglicky: Indian lotus;

Predaj lotosu (ponuka)

Opis, účinné látky a účinky lotosu

V čínskom i indickom tradičným bylinkárstvo sa lotos považuje za jednu z najcennejších rastlín. Všetky jeho časti sú jedlé, ale najdôležitejšie je lotosové semienko (lotosový oriešok) a lotosový podzemek.

Lotosové semienko (semien nelumbinis) je veľké (asi 1cm), bielej a vnútri obsahuje horké embryo (lotosový kľúčik). Odstránením horkých klíčkov vzniká lotosový oriešok. Lotosový oriešok so svojím vysokým obsahom bielkovín a tukov podobá strukovinám (sója, cícer, šošovica), ktoré však predbehne jemnou chuťou a konzumovatelností aj v surovom stave. Zvláštnosťou lotosových semien je ich dlhovekosť. Klíči najskôr po niekoľkých desiatkach rokov a klíčivosť si zachovávajú dlhšie ako 200 rokov.

Lotosový podzemok (rhizoma nelumbinis) je podzemné (tj. V bahne rastúcej) hľuza tejto vodnej rastliny. Tvarom pripomína sladké zemiaky (batáty), ale má nižší obsah škrobu a vyšší obsah vlákniny a špecifických lotosových fytokomplex. Od sladkých zemiakov sa líši aj tým, že obsahuje vzduchové dutiny, ktoré podzemok v bahne nadnášajú a uľahčujú mu dýchanie. Na priečnom reze hľuzou sú tieto dutiny viditeľné ako diery usporiadané do charakteristického věncovitého vzoru. Z lotosových hľúz sa pripravuje lotosová múka, ktorá sa používa namiesto múky zemiakové.

Lotosový kľúčik (plumula nelumbinis) je súčasť semená (embryo). Má veľmi horkú chuť a pri spracovaní sa oddeľuje. Napriek horkej chuti je lotosové embryo úplne nejedovaté a možno ho kulinársky využiť napríklad do horkých likérov a tonik. Obsahuje horké alkaloidy lotusin, nuciferin, pronuciferin, liensinin a neferin. Lotosové klíčky sú úplne nejedovaté.

Aj ďalšie časti lotosu (listy, stonky, kvety a plodový terč) sú jedlé. Kvety sú zaujímavé tým, že fungujú ako prírodné hmyzie hotel. Sú vyhrievané (lotos je jedna z mála rastlín schopných vytvárať teplo) a v priebehu noci lákajú hmyz k odpočinku. Nad ránom sa zatvoria a hotelových hostí uväzní až do budúceho večera, čím si lotos zabezpečí dokonalé opelenie. O lekárskom využití lotosu tu nesmieme hovoriť, pretože podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 tzv. " Zdravotné tvrdenie " nie sú povolené. O účinkoch tejto úžasnej plodiny sa informujte inde.

Spôsob konzumácie lotosu

Jednotlivé časti lotosové rastliny majú svoje špecifické využitie v TČM. Varený lotosový podzemok sa využíva ako zdravá zelenina a je populárny najmä vo vegetariánskych reštauráciách. V krajinách, kde sa lotos pestuje sa podzemok využíva vo veľkom množstve. Vo iných častiach sveta sa väčšej popularite teší lotosový oriešok, ktorý možno konzumovať aj v surovom stave, ale chutnejšie je keď sa pripraví na spôsob strukovín - nechá sa napučať a potom uvarí než úplne nezmäkne. Má jemnú chuť a dobre sa hodí do mäsitých jedál i do ľahkých dezertov. Horký lotosový kľúčik možno vďaka jeho obsahovým látkam využiť v likérnictve.

Recepty a návody s využitím lotosu

Lotos ako doplnok stravy ( povinné informácie )

  • Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie!
  • Uložte mimo dosahu detí!
  • Doplnky stravy nie sú náhradou pestrej stravy!
  • Z nedostatku bezpečnostných údajov nemožno odporučiť tehotným a dojčiacim ženám!