Angelika

  angelika (archangelika) čínská; latinsky: Angelica sinensis; čínsky: dan-Kuej; anglicky: chinese angelica

Predaj angeliky (ponuka)

Popis, účinné látky a účinky angeliky

Angelika čínska rastie v horských oblastiach stredného pásma Ázie a je jednou zo základných rastlín TČM - označuje sa tiež ako "ženský žešen", hoci sa ženšenom nemá z botanického hľadiska nič spoločné. Patrí do čeľade okoličnatých a v Ázii sa používa pri varení asi ako u nás petržlen alebo zeler. Má veľmi zvláštnu vôňu danú vysokým obsahom ligustilidu - aromatického derivátu kyseliny ftalovej, ktorého je v kvalitnom koreni až 5%. Obsah ligustilidu kyseliny ferulovej (ďalšia dôležitá látka) v angelike čínskej je oveľa vyššia ako u iných druhov rodu Angelica. Ku koreňu angeliky nemusíme čuchať. Stačí keď ho položíme v kuchyni na stôl a za chvíľu bude celá miestnosť voňať ako botanické laboratórium. Okrem ligustilidu vôňu koreňa dolaďujú ďalšie ftalidy: (6,7-epoxyligustilid, butylftalid, angelicid a butylidenftalid), terpenoidy (β-kadinén, karvakrol a cis-β-ocimen). Kyselina ferulová nevonia, pretože ju vo vodnej fáze pevne kotví karboxylová skupina, ale zato je silným antioxidantom. K ďalším obsahovým látkam patria kyselina vanilová a kumaríny: angelol G, angelikon a umbeliferon. Okrem toho obsahuje proteoglykanové polysacharidy.

Angelika je možná pre nás trochu exotická, nie ale jej obsahové látky. Ligustilid bol prvýkrát izolovaný z ligurčeka (Ligusticum), i ďalšie aromatické látky angeliky poznáme z iných byliniek: butylftalidom vonia zeler voňavý (Apium graveolens), β-kadinén ochucuje kubebské korenie (Piper cubeba), karvakrol nesie meno rasce (Carum carvi) a dodáva vôňu majoránkovému oleju, β-ocimen nesie meno bazalky (Ocimum), ale je súčasťou silice mnohých iných rastlín, vrátane chmeľu a levandule. Kyselina ferulová bola pomenovaná podľa okoličnatého ločidla (Ferula), ale je bežná u mnohých rôznych rastlín, rovnako ako kyselina vanilová. Umbeliferon sa vyskytuje v celej čeľade okoličnatých. Angelika čínska teda chemicky nijako nevybočuje z bežného rámca koreňovej zeleniny. Jej prednosť je iná: Má silnú arómu a špecifickú kombináciu vysoko koncentrovaných obsahových látok.

Nielenže by popis jej fyziologických účinkov bol úlohou neľahkou, ale nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a výživových doplnkov (kam adaptogény patria) akákoľvek tzv. "zdravotné tvrdenie" okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Ak teda máte o túto dobre známu a preskúmanou rastlinu bližšie záujem, odporúčame konzultáciu s odborníkom na rastliny TČM a hľadat na internete. Začať možete napr. tu.

Spôsob konzumácie angeliky

Tradične sa užíva formou odvaru. Koreň má nezameniteľnú, nie každému príjemnú arómu. V Ázii je angelika čínska z kulinárskeho hľadiska v pozícii polievkovej zeleniny zhruba na úrovni petržlenu. Je to zelenina a škodlivých účinkov sa obávať nemusíme. Jej fytochemikálie sa bežne vyskytujú aj v iných druhoch koreňovej zeleniny. Angelika je ale vyšľachtená na vysoký obsah aromatických látok a do jedla jej nie je potrebné dávať veľa. Má silnejšiu arómu než petržlen alebo zeler a jej prehnané množstvo môže ľahko prebiť iné prísady.

Recepty a návody s využitím angeliky

Angelika ako doplnok stravy ( povinné informácie )

  • Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie!
  • Uložte mimo dosahu detí!
  • Doplnky stravy nie sú náhradou pestrej stravy!
  • Z nedostatku bezpečnostných údajov nemožno odporučiť tehotným a dojčiacim ženám!