Bradník

bradník japonský, latinsky: Ophiopogon japonicus; čínsky: mai-tong; anglicky: dwarf lilyturf;

Predaj bradníka (ponuka)

Popis, účinné látky a účinky bradníka

Bradník japonský je u nás známy ako akvarijná rastlina, ale pre TČM predstavujú podlhovasté koreňové hľuzy tejto rastliny významnú surovinu, používanú k posilneniu jin princípu. Má neutrálnu, mierne sladkú chuť a používa sa spolu so ženšenom do zimných posilňujúcich polievok čínskej kuchyne. Z kulinárskeho hľadiska obsahuje koreňová hľuza bradníka len obmedzené množstvo škrobu a vyniká vysokým pomerom bielkovín ku škrobu.

So zhruba 150 existujúcimi biomedicínskymi vedeckými publikáciami sa bradník japonský radí medzi stredne dobre preskúmané liečivé rastliny. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a výživových doplnkov (kam adaptogény patria) akékoľvek tzv. "zdravotné tvrdenia", okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Pretože lekári túto rastlinu nemajú v osnovách, záujemcovia o jej účinky, ak sú aké, sa musia obrátiť na špecializovaného botanika, farmaceuta, alebo znalého praktika TČM.Na internet sa o ňom dočítate napr. tu.

Spôsob užívania bradníka

Bradník japonský sa užíva varený, napríklad ako súčasť silného ženšenového odvaru na zdôraznenie niektorých jeho vlastností. Hľúzky sa varia buď vcelku, alebo rozkrojené pozdĺžne na polovice. Uvarený je vhodné zjesť (lúhuje sa veľmi pomaly a je ťažké spoznať, či je už dostatočne vylúhovaný). Typická dávka je 1-5g (2-10 hľúz). Pred prípravou je dobré nechať ho napučať. Časť hľúz môžeme nakrájať na kolieska, časť necháme vcelku aby zdobili výsledné jedlo svojím typickým tvarom.

Recepty a návody s využitím bradníka

Bradník ako doplnok stravy (povinné informácie)

  • Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie!
  • Uložte mimo dosahu detí!
  • Doplnky stravy nie sú náhradou pestrej stravy!
  • Z nedostatku bezpečnostných údajov nemožno odporučiť tehotným a dojčiacim ženám!