cicimok (cicimek) datľový, tiež jujuba čínska; latinsky: Ziziphus jujuba; čínsky: hong-cao; anglicky: jujube, Chinese red date;
Ku sladenie bylinných čajov sa zvyčajne nepoužíva cukor, ale sladká bylina ktorá sa svojimi vlastnosťami do daného čaju hodí. Často sa takto používa sladké drievko a aníz. Ale u ženšenového nálevu je správnym sladiacim doplnkom sušený plod cicimku datlového - jujuba. Jujuba je odpradávna súčasťou bylinných zmesí TČM.
Plody cicimka datľového sú rovnako chutné ako pravé datle, ale obsahujú menej cukru. Majú glykemický index GI = 103. Pravé datle pripomínajú aj tým, že dobre rastú aj v suchých oblastiach. V Číne sa jujuba hovorí "červená datle" (hong-cao) na odlíšenie od "čiernej datle" (Chei-cao, iná TČM surovina). K odlíšenie od taxonomicky nepříbuzných pravých datlí (datľovník pravý, Phoenix dactylifera) sa jujube v angličtine nazýva "čínska ďatle" (Chinese date). Pretože informácie o účinkoch cicimku by bolo možné vykladať ako tzv. " zdravotné tvrdenie " podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006, o účinkoch tejto úžasnej plodiny sa informujte inde, začať môžete napríklad tu.
Cicimok datľový je, spolu s kustovnicou, jednou z tradičných prísad ženšenového silného odvaru, ale používa sa aj do mnohých ďalších jedál a kombinácií. Cicimok je pre ženšenový nálev tým najprirodzenejším sladidlom. Cicimok je tiež dôležitou súčásťou menšieho prerastlíkového lektvaru, väčšieho prerastlíkového lektvaru, používá sa ale i do mnohých ďalších jedál a bylinných kombinácíí TČM. Pred varením je dobré šupku na niekoľkých miestach narezať - lepšie sa vylúhuje. Uvarený cicimok sa je sladký, mazľavej konzistence, veľmi chutný. Rozvarená jujuba je veľmi sladká, ale nálev osladí len málo. Tým sa hodí aj do jedál, najmä polievok a bujónov. Základom polievok s jujube býva škrobnatá TČM surovina (jačmenné krúpy, lotosové semienko alebo podzemek slzovky atď.) A tieto polievky sa obvykle nesolia.