longan čínsky, tiež dračie oko, latinsky: Dimocarpus longan; čínsky: long-Yuen; anglicky: longan;
Longan je strom rastúci v tropických a subtropických oblastiach Číny, ale vysádza sa aj inde. Patrí do čeľade mýdelníkovitých, kam aj tropické ovocie liči a rambutan, ktorým sa longan podobá. Na rozdiel od nich sú však plody longanu žlté, menšie (1,5 až 2 cm) a dokonale guľaté. Sladká dužina je šťavnatá, rôsolovitá a sklovito priehľadná, s tvrdým, veľkým, nepožívateľným semenom čiernej farby vo vnútri. Hladký povrch, guľovitý tvar a čierne semeno presvitajúce zvnútra dali vznik pomenovanie tohto ovocia dračie oko: long je čínsky drak, yuen oko. V oblastiach bez mrazov sa longan pestuje pomerne ľahko.
Plod longanu je kôstkovica, ktorú tvorí sklovite priesvitný rôsolovitý miešok obaľujúci veľké, čierne semeno. Sladká chuť, v čerstvom stave nevýrazná, sušením vynikne. Okrem toho má toto ovocie prirodzenú, pre longan typickú bylinnú príchuť bez kyslosti. Longan má špecifické využitie podľa inštrukcií TČM, ktorému sa tu nevenuje, pretože informácie o jeho účinkoch by bolo možné vykladať ako tzv. " Zdravotné tvrdenie " podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006. Musíte sa teda informovať inde. Začať možete napr. tu.
Kvôli svojim menším plodom bol longan na Západe ako ovocie dlho podceňovaný. Popularitu si získal až vďaka svojmu využitiu v TČM. Longan je neodmysliteľnou súčasťou jedál a polievok založených na TČM receptoch. Za týmto účelom sa sušia a dodáva buď vo forme celých plodov aj so šupkou a semenom, alebo vo forme vykôstkovaných mieškov. Pred použitím je dobré nechať longan napučať v malom množstve vody, čo môže určitý čas trvať.
V polievkach a dezertoch inšpirovaných TČM longan predstavuje rôsolovitou zložku. Zvyčajne sa kombinuje so škrobovou zložkou (slzovka obyčajná, jačmenné krúpy, ryža ...) a bielkovinami obsahujúcou zložkou (napr. lotosové semienko). Longan tu predstavuje sladký, rôsolovitý doplnok, ktorý dotvára celkový dojem z jedla. Možno ho použiť aj v úlohe hrozienok do tvarohových a pudinkových dezertov.