Schizandra (tiež klanopraška) je adaptogén široko využívaný v tradičnej medicíne Číny i Ruska, kde sa jej hovorí "limonnik" podľa kyslej chuti bobúľ. V TČM sa najviac využíva schizandra čínska (klanopraška čínska, Schisandra chinensis) a schizandra klinovitá (klanopraška klinovitá, Schisandra sphenanthera). Ku konzumácii slúžia jej plody, ktorým sa čínsky hovorí u-wei-dz, plody piatich chutí, pretože v sebe vraj kombinujú všetkých päť základných "chutí" magického systému TČM (slanú, sladkú, kyslú, horkú a korenistú). Podľa TČM má preto plod schizandy perfektne vyváženú jin a jang zložku, čím sa vysvetľujú jej adaptogénne účinky.
Schizandra je silne povzbudzujúce. Z jej účinných látok sú najdôležitejšie schisandriny (napr. Schisandrin A a C), ktorých toto ovocie obsahuje až 20% v suchej váhe. Okrem toho plod schizandry obsahuje triterpenoidy, lignany, flavonoidy, glykozidy, antioxidačné vitamín C a E a až 3% esenciálneho oleja zodpovedného za typickú vôňu. Ide teda o prírodnú vitamínovú a adaptogénny bombu.
Pretože informácie o účinkoch schizandry by bolo možné vykladať ako tzv. "zdravotné tvrdenie" podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006, o účinkoch tejto úžasnej plodiny sa informujte inde, napríklad tu.
Plody schizandry pripravte asi 5-minútovým prevarením 2-5 gramov (1-2 polievkové lyžice) sušených plodov v 200ml vody. S výhodou možno schizandru pridávať do čierneho alebo zeleného čaju, kde dobre nahradí citrón (odtiaľ ruský názov limonnik). Plody schizandry možné tiež použiť do jedál všade tam, kde nevadí jej kyslá chuť, alebo konzumovať v suchom stave.
Schizandru možné dávkovať ako iné adaptogénne plodiny (napr. kustovnicu), ale radšej trochu skromnejšie. Obvykle sa používa 2-5g sušených bobúľ na šálku čaju, ktorý sa pije 1-3x denne. Bobule možno konzumovať aj v sušenom stave. Schizandru je najlepšie užívať podľa inštrukcií lekára so znalosťou fytoterapie alebo praktika TČM.