škoricovník čínsky, latinsky: Cinnamomum cassia;
U škorice sa stretávame so situáciou, ktorá je v ríši korenia typická: škorica je viac ako len chuťový doplnok stravy. Obsahuje zaujímavé látky a je súčasťou tradičných systémov Ajurvédy a TČM. Práve v TČM sa väčšinou namiesto bežnej kuchynskej škorice (kôra škoricovníka pravého) používa kôra škoricovníka čínskeho. Škorica je tiež súčásťo generálneho posilňujúceho lektvaru, jednej z najznámejších bylinných zmesí TČM.
Hlavnou chuťovú látkou je u oboch druhov škorice pálivý cinnamaldehyd. Čínsky škoricovník má však hrubšiu kôru, ktorej hrúbka sa zvyšuje s vekom stromu. S pribúdajúcim vekom sa do kôry ukladá aj viac účinných látok a tým stúpa jej cena.
Hoci originálne recepty TČM predpisujú práve škoricovník čínsky, sú tieto dva druhy škorice do určitej miery zameniteľné. Čínsku škoricu možno kuchynsky použiť rovnako ako u nás bežnú škoricu (kôru škoricovníka pravého). Drahšie druhy čínskej škorice sú veľmi silné a vysoko pálivé. Pretože chuť a vôňu škorice dobre pozná každý, nemusím jej kuchynské použitie nikomu vysvetľovať. Čínsku škoricu možno s výhodou využiť do kávy i cukroviniek.
Informácie o zdravotných účinkoch škorice zo zákona (podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006) tu nemožno podať, využite prosím iné zdroje, začať môžete napr. tu. V otázke využitia škorice čínskej ako liečivej rastliny dobre poradí skúsený bylinkár alebo praktik TČM.