Ženšen

Ženšen pravý, tiež kórejský ženšen alebo ázijský ženšen sú rôzne názvy pre jedinú liečivú rastlinu rastúcu v lesoch Ďalekého Východu, ktorej sa latinsky hovorí Panax ginseng. Dva ďalšie botanické druhy rodu ženšen - ženšen americký a ženšen notoginseng - sú liečivé rastliny podobné ženšen pravému. Okrem toho sa slovom "ženšen" často nesprávne označujú nepríbuzné rastliny z radov adaptogénov.

Predaj ženšenu (ponuka)

Kvalita a cena ženšenu

Kvalita a cena ženšenu je všeobecne veľmi rôzna. Tu ponúkame niekoľko druhov pestovaného ženšenu pravého (Panax ginseng), ktoré sme vybrali tak, aby pokrývali hlavné typy červeného ženšenu a v danej kategórii poskytovali optimálny pomer kvality a ceny.

"6-ročný ženšen" a "mladý ženšen"

Ženšen je dlhoveká rastlina. V prírode sa bežne dožíva veku 50-100 rokov, rovnako ako stromy, pod ktorými rastie. Prvý rok mu vyraší len jeden list. Druhým rokom má listy dva a tretím rokom začína nasadzovať kvet. Plodom sú červené bobule. Prírodný ženšen pravý je na území svojho výskytu (Severná Čína, Kórea, Ďaleký Východ) zákonom chránený a obchod ním je medzinárodne zakázaný. Jeho cena na čiernom trhu je obrovská.

Na účely predaja sa ženšen pestuje. Jeho koreň rastie veľmi pomaly a plné vyzretosti dosahuje až vo veku 6 rokov. Kvôli dlhej dobe pestovanie je plne vyzretý 6-ročný ženšen dosť drahý. Podstatné zlacnenie možno docieliť skrátením doby pestovania na 3 až 4 roky. Tento ženšen sa označuje ako mladý ženšen. Pretože mladý ženšen obsahuje menej účinných látok ako 6-ročný ženšen, v TČM sa obvykle využíva 6-ročný ženšen, zatiaľ čo mladý ženšen sa uplatňuje skôr na čaj a ako kuchynská prísada na prípravu ženšenových jedál alebo ako prísada do nápojov.

"Červený ženšen" a "biely ženšen"

Ženšenový koreň sa spracováva buď prostým sušením na tzv. biely ženšen (ginseng radix alba), alebo parením a následným vysušením na tzv. červený ženšen (ginseng radix rubra). Biely ženšen je oficinálny v našom liekopise, ale v TČM sa viac využíva červený ženšen, ktorý má vyššiu trvanlivosť a väčší podiel hydrolyzovaných panaxosidů (najkvalitnejšie červený ženšen má až 20% panaxosidov). Červený ženšen je vysoko odolný proti oxidácii a škodcom. Po navlhčení červený ženšen rýchlo napučí a dobre sa lúhuje.

Účinné látky a účinky ženšenu

Účinné látky ženšenu sú triterpenoidne saponíny (panaxosidy / ginsenosidy), ďalej potom špecifické polysacharidy (presnejšie proteoglykány), polyacetylenové alkoholy (polyiny) a ďalšie látky. Pri posudzovaní a spracovania ženšenu sa kladie dôraz na saponíny (panaxosidy / ginsenosidy), ktorých bolo v rode Panax popísané viac než 182. Panaxosidy sú pre ženšen úplne typické a v rodu Panax unikátne. Ženšen ďalej obsahuje bežné rastlinné látky – aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie.

O ženšeni pravom bolo publikovaných niekoľko tisíc vedeckých prác, viac ako o akejkoľvek inej rastline. Bol to práve ženšen, ktorý v 50. rokoch inšpiroval I. Brechmana k vytvoreniu celej kategórie adaptogénov. Avšak Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a doplnkov stravy akákoľvek tzv. " zdravotné tvrdenie", okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Informácie o zdravotných účinkoch ženšenu a ďalších adaptogénov tu preto zo zákona nesmieme uvádzať, musíte si ich nájsť inde. Začať môžete napríklad tu.

Užívanie a dávkovanie ženšenu

Denná dávka ženšenu pravého TaiwanTCM Liang

Ženšen sa k užívaniu pripravuje podobne ako iné liečivé rastliny. Najčastejšie sa pripravuje lúhovaním v horúcej vode, možno ho však lúhovať aj v alkohole, konzumovať v suchom stave, alebo používať ako kuchynskú prísadu do pokrmov. Tradične sa odporúča ženšen užívať doobeda, rovnako dobre ale účinkuje v ktorejkoľvek dennej dobe. Napriek poverám, ženšen nespôsobuje problémy so zaspávaním (nie je to kofeín). V ázijskej kuchyni sa ženšen používa do zvláštnych pokrmov s posilňujúcim účinkom (napr. kuracie a iné vývary so ženšenom a bylinami TČM). Kórejskej kurča so ženšenom je populárne v celej Ázii a varí sa s pridaním najlepšie 6-ročného ženšenu. Ženšen, cesnak a kimči spoločne tvoria tzv. svätú trojicu kórejskej kuchyne.

Obsahové látky ženšenu (panaxosidy, polysachardy, polyacetylény atď.) sú tepelne stabilné a bez problémov vydržia aj dlhší var. "ženšen červený" sa svojimi vlastnosťami vyrovná, alebo aj predbehne čerstvý ženšen. Je vysoko trvanlivý a pri optimálnom skladovaní (v chlade a suchu) vydrží niekoľko desiatok mesiacov i rokov. Najlepšie je skladovať ho v uzavretej fľaši, aby sa uchovalo ženšenové aróma.

Dospelý ženšen sa zvyčajne užíva dlhodobo po dobu 1 až 3 mesiacov. Bežná denná dávka pre dlhodobé užívanie sa v Ázii obvykle pohybuje medzi 1 až 5 gramami, čo zodpovedá ½ plátku až 3 plátkom. V Českej republike je stanovená maximálna odporúčaná denná dávka na 2 gramy. Kvôli zložitosti komplexu obsahových látok ženšenu nemožno presne predpísať, ako a v akej dávke má ženšen konkrétna osoba užívať. Pokiaľ s užívaním ženšenu zatiaľ nemáte skúsenosti, musíte sa s ním najskôr prakticky zoznámiť a získať cit pre správne dávkovanie. Pre zoznámenie a vyskúšanie odporúčame ženšen pravý TaiwanTCM LIANG. Osobné dennú dávku určíte najlepšie tak, že po niekoľko dní užijete dávku vyššia. Ak sa dostavia pocity prílišnej stimulácie, dennú dávku znižujte postupne o ½ plátku. Duševná stimulácia môže byť žiaducim účinkom, pri dlhodobom užívaní však môže byť nepohodlná. Ženšen pravý je z hľadiska nežiaducich účinkov zhruba na úrovni zeleniny typu petržlen. Pri skúšaní pamätajte na to, že jeho účinok môže nastupovať pomaly. Pri dlhodobom užívaní je vhodné urobiť vždy po 3 mesiacoch 1-mesačnú prestávku.

Mladý ženšen (ženšen pravý TaiwanTCM MLADÝ) či už vo forme plátkov, alebo celých koreňov, ktoré tiež ponúkame, sa cenovo dobre hodí k príprave pokrmov a nápojov s povzbudivým účinkom. Hlavným využitím mladého ženšenu je príprava šálky lacného a osviežujúceho ženšenového čaju z 1-2 jeho plátkov na denné použitie. Plátky mladého ženšenu sú menšie (jeden asi 0.5g) a koncentrácia obsahových látok v nich je zhruba 2 - 3 × nižšia ako v kvalitnom 6-ročnom ženšeni, čomu musíte prispôsobiť dávkovanie aj svoje očakávania.

Možné nežiaduce účinky a interakcie

Vedecké správy sa zhodujú na tom, že vážnejšie zdravotné problémy sa pri užívaní ženšenu prakticky nevyskytujú, resp. sú na úrovni placeba. Ich riešenie patrí do rúk lekára. Interakcie ženšenu sú pomerne vzácne a málo závažné. Boli popísané interakcie s warfarínom, fenelzínom a ďalšími liekmi, aj keď literatúra v tomto smere je rozporuplná. Informujte svojho lekára o tom, že užívate ženšen.

Recepty a návody na užívanie ženšenového koreňa

Ďalej odporúčame

Ženšen ako doplnok stravy ( povinné informácie )

V ČR je pre ženšen ako doplnok stravy predpísaná maximálna odporúčaná denná dávka 2g (1 plátok). Ďalšie povinné informácie:

  • Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie!
  • Uložte mimo dosahu detí!
  • Doplnky stravy nie sú náhradou pestrej stravy!
  • Diabetici by mali užívanie ženšenu vopred konzultovať s lekárom, pretože ženšen môže mierne znižovať hladinu cukru v krvi!
  • Osoby užívajúce antikoagulanciá (lieky proti zrážanlivosti krvi) a diuretiká (lieky na zvyšovanie vylučovanie vody) by mali užívanie ženšenu vopred konzultovať s ošetrujúcim lekárom!
  • Z nedostatku bezpečnostných údajov nemožno odporučiť deťom, tehotným a dojčiacim ženám!