Recept: Jablkový závin s kustovnice (závin s goji)

recept poslal Radek z Prahy

Nič sladkého väčšinou Nevarím ani nepečiem, baví ma skôr urobiť občas nejakú hostinu z dobrého mäsa, tento závin je ale veľmi jednoduchý a chutný múčnik, ktorý hodovania pekne uzavrie. Pridávam do neho namiesto obvyklých hrozienok (tie ja tuze nerád) plody kustovnice, ktoré sa v jablíčkách veľmi chutne rozpečou a roztečú a môžete sa so svojimi hosťami staviť o čo chcete, že nikto neuhádne čo to je.

Na závin môžete použiť mrazené lístkové cesto, ktoré kúpite v obchode, ja ale s obľubou používam cesto, ktoré ma naučil môj veľmi dobrý kamarát z Třeboně, rybár Bohouš.

Potrebujeme:
  • košík jabĺk
  • 50 gramov plodov kustovnice
  • 2 vrecúška vanilkového cukru
  • mletú škoricu
  • cesto

Cesto podľa Bohouše:

  • pol litra hladkej múky
  • 6 lyžíc vody
  • 2 lyžice octu
  • 1 vajce
  • 1/2 Hery (pečenie je radosť)
  • štipka soli

Príprava

Najskôr cesto: Všetky ingrediencie na prípravu cesta zmiešame. Vtipným trikom je Heru si vopred rozpustiť v malom kastróliku. Jej vmiešanie sa nám tak veľa zjednoduší. Ak je už cesto dobre vymíseno, necháme ho postáť. Medzitým si pripravíme si jablká.

Jablká olúpeme a nastrúhame, pokojne aj celkom nahrubo. Zalejeme z nich všetku šťavu, tá by nám mohla robiť pri pečení neplechu keby sa jej podarilo vytiecť. Necháme chvíľku postáť.

Zatiaľ si uváľam z cesta čo nejobdélníkovitější tvar. Výška zhruba niečo menej ako milimeter, tak by bolo cesto tenké, ale aby s ním šlo dobre pracovať. Cesto rozrežeme na dva kusy. S tými potom pracujeme identicky: Na povrch doprostred nakladieme jablká, (každé) posypeme (jedným) vanilkovým cukrom a bohato zasypeme škoricou. Na jablká rovnomerne nasypeme plody kustovnice. Konce zavinieme tak, aby sa cesto neprekrývali, dáme na plech vedľa seba. Rozumné je dať si na plech papier na pečenie.

Pečieme v rúre vopred vyhriatej na 180 stupňov až do pekného zhnednutie cesta.