Recept: Kórejske kurča (kurča so ženšenom, Samgyetang)
Ženšenové kurča je kórejská národná špecialita a jedná sa o vysoko povzbudzujúce jedlo. Pre Kórejčanov je ženšen tradičným národným produktom.
Suroviny pre 4 osoby
- 1 kurča
- 1/2 šálky predvarenej ryže
- 4 celé korene ženšenu TaiwanTCM
- šálka posekaného póru (1 väčšiu)
- 50g plodov kustovnice TaiwanTCM
- 12 plodov cicimka ďatlového TaiwanTCM
- 4 po dĺžke rozpolené strúčiky cesnaku
- 1 liter vody
- 2 lyžice praženého sezamu
- 1 lyžica sezamového oleja
- soľ
- štipka čierneho korenia
Príprava:
plnka:
Zmiešajte ryžu, 2 ženšenové korene, pór, 6 plodov cicimka, polovica z kustovnice a 2 strúčiky cesnaku. Kurča zmesou naplňte a zašite.
kurča:
Naplnené kurča vložte do hrubostenného hrnca len o niečo väčšieho než kurča. Zalejte vodou, pridajte zvyšné prísady (2x ženšen, 6x cicimka, kustovnicu, 2x cesnak, sezam, sezamový olej, soľ a korenie, pokojne pridajte aj pár jadier vlašských orechov), uveďte rýchlo do varu, potom znížte výkon a pomaly varte najmenej 2-3 hodiny. Vývar má byť hustý, ľahko zakalený a kurča má byť uvarené tak, aby sa mäso uvoľňovalo z kostí.
V prípade núdze môžete namiesto cicimku použiť sušené slivky (pokiaľ možno bez kôstok) alebo krížalky.






Ukážka originálne prípravy
(Flash video - je nutný prehliadač podporujúci Flash)
Pozn .: Pani používa čerstvý ženšenový koreň, ktorý je v ázijských krajinách bežne k dostaniu.