Recept: Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku

pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku

Tradičná česká pečená kačica netradične s cicimku a kustovnice . Verte, že tá to kombinácia ovocia, korenia a zeleniny uspokojí vaše chuťové poháriky.

Suroviny pre 6 osôb:

kačacie stehná

  • 6 kačacích stehien
  • 4 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku (neolúpané)
  • 50g kustovnice
  • 30g cicimku
  • 1 lyžička farebného korenia celý
    (Čierny, bieli, zelený a ružový)
  • 1 lyžička tymianu
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 2 lyžičky sladkej červenej papriky
  • 6 guličiek nového korenia
  • himalájska soľ
  • 2 lyžice medu

Drbákmi (knedle)

(Suroviny uvádzam na 1, pre 6 porcií som robila 4)

  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 rožok
  • himalájska soľ

kapusta

(Suroviny uvádzam na 1 pohár sterilizovaného kapusty, robila som 2)

  • 1 sterilizované kapusta vo sladkokyslom náleve
  • 5-6 lyžíc oleja (kokosový, alebo repkový)
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • himalájska soľ

Príprava:

kačacie stehná

Roztlčieme v mažiari korenie a nové korenie, pridáme ostatné koreniny tymian, oregano, rozmarín, drvenú rascu, červenú papriku a riadne premiešame. Nasolíme kačacie stehná a následne ich okoreníme pripravenou koreniacou zmesou.

Nakrájame cibuľu a rozprestrieme na dno pekáča s kustovnice a cicimku. Na takto pripravený pekáčik naukladáme pripravená kačacie stehná, medzi ne vložíme neolúpané nožom rozmáčknuté strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a dáme piecť na 160 ° C do vopred vyhriatej rúry asi na 4 hodiny. Počas pečenia stehná polievame výpekom.

Po štyroch hodinách pridáme 2 lyžice medu do výpeku a rozpustíme ho. Týmto výpekom stehná ešte prelejeme a necháme ešte 10 minút piecť. Ja kačicu pečiem deň dopredu kvôli prelínanie chuťou, tie sa potom viac premiešajú.

Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - pripravíme si ingrediencie
Pripravíme si ingrediencie
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - 2 lyžice medu
Pripravíme si med, budeme ho potrebovať ku koncu pečenia
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - v mažiari roztlčieme korení
V mažiari roztlčieme korenie a nové korenie
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - pridáme ostatné koreniny
Pridáme ostatné koreniny a starostlivo premiešame
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - vložíme do pekáča
Do pripraveného pekáča naukladáme kačacie stehná, podlejeme a dáme piecť do predhriatej rúry na 160 ° C
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - pečená kačacie stehná
Pečená kačacie stehná
Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku - pečená kačica
Pečenú kačicu podávame s drbákmi a kapustou

Drbákmi (knedle) podľa tety Líbya

Nakrájame rožok na malé kocky (zhruba na 1 cm kocky) a dáme do misy. Ošúpeme zemiaky a nastrúhame na hrubo do misy s nakrájaným rožkom, pridáme soľ a premiešame. Pripravíme si látkový obrúsok a zemiakovú zmes na neho vysypeme, tvarujeme do knedle a zavinieme do obrúska, pritom vytláčame prebytočný škrob. Finálne upravíme do tvaru knedle a konce zaviažeme šnúrkou. Takto pripravený knedlík vložíme do vriacej kúpeľa a varíme 40 minút (varíme tak to dlho, pretože používame surovú zemiaka). Po uvarení vyberieme knedlík z kúpeľa a odstránime obrúsok. Necháme knedlík chvíľku vychladnúť (aby sa nám pri krájaní nerozpadal) a potom ho niťou krájame na kolieska.

Drbákmi - pripravíme si ingrediencie
Pripravíme si ingrediencie
Drbákmi - nakrájaný rožok a nastrúhané zemiaky
V mise nastrúhame zemiaky na hrubo, pridáme nakrájaný rožok a soľ
Drbákmi - zemiaková zmes
Zemiakovú zmes vysypeme na látkový obrúsok a vytvarujeme do knedle
Drbákmi - zabalený brbák v obrúsku
Zemiakovú zmes zavinieme do obrúska, pri tom vytláčame prebytočný škrob, konce zaviažeme šnúrkou
Drbákmi - hotový drbák
Hotový drbák necháme chvíľku vychladnúť
Drbákmi - nakrávený drbák
nakrájaný drbák

Kapusta podľa babičky

Do hrnca dáme 5-6 lyžíc oleja, 3 lyžice cukru a zahrejeme s občasným miešaním, až sa urobí z cukru karamel. Pridáme kapustu aj s nálevom, rascu, soľ a necháme podusiť asi 30minút.