Recept: Pečená kačacie stehná s kustovnice a cicimku
Tradičná česká pečená kačica netradične s cicimku a kustovnice . Verte, že tá to kombinácia ovocia, korenia a zeleniny uspokojí vaše chuťové poháriky.
Suroviny pre 6 osôb:
kačacie stehná
- 6 kačacích stehien
- 4 cibule
- 5 strúčikov cesnaku (neolúpané)
- 50g kustovnice
- 30g cicimku
- 1 lyžička farebného korenia celý
(Čierny, bieli, zelený a ružový) - 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička rozmarínu
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 lyžičky sladkej červenej papriky
- 6 guličiek nového korenia
- himalájska soľ
- 2 lyžice medu
Drbákmi (knedle)
(Suroviny uvádzam na 1, pre 6 porcií som robila 4)
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 rožok
- himalájska soľ
kapusta
(Suroviny uvádzam na 1 pohár sterilizovaného kapusty, robila som 2)
- 1 sterilizované kapusta vo sladkokyslom náleve
- 5-6 lyžíc oleja (kokosový, alebo repkový)
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička drvenej rasce
- himalájska soľ
Príprava:
kačacie stehná
Roztlčieme v mažiari korenie a nové korenie, pridáme ostatné koreniny tymian, oregano, rozmarín, drvenú rascu, červenú papriku a riadne premiešame. Nasolíme kačacie stehná a následne ich okoreníme pripravenou koreniacou zmesou.
Nakrájame cibuľu a rozprestrieme na dno pekáča s kustovnice a cicimku. Na takto pripravený pekáčik naukladáme pripravená kačacie stehná, medzi ne vložíme neolúpané nožom rozmáčknuté strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a dáme piecť na 160 ° C do vopred vyhriatej rúry asi na 4 hodiny. Počas pečenia stehná polievame výpekom.
Po štyroch hodinách pridáme 2 lyžice medu do výpeku a rozpustíme ho. Týmto výpekom stehná ešte prelejeme a necháme ešte 10 minút piecť. Ja kačicu pečiem deň dopredu kvôli prelínanie chuťou, tie sa potom viac premiešajú.







Drbákmi (knedle) podľa tety Líbya
Nakrájame rožok na malé kocky (zhruba na 1 cm kocky) a dáme do misy. Ošúpeme zemiaky a nastrúhame na hrubo do misy s nakrájaným rožkom, pridáme soľ a premiešame. Pripravíme si látkový obrúsok a zemiakovú zmes na neho vysypeme, tvarujeme do knedle a zavinieme do obrúska, pritom vytláčame prebytočný škrob. Finálne upravíme do tvaru knedle a konce zaviažeme šnúrkou. Takto pripravený knedlík vložíme do vriacej kúpeľa a varíme 40 minút (varíme tak to dlho, pretože používame surovú zemiaka). Po uvarení vyberieme knedlík z kúpeľa a odstránime obrúsok. Necháme knedlík chvíľku vychladnúť (aby sa nám pri krájaní nerozpadal) a potom ho niťou krájame na kolieska.






Kapusta podľa babičky
Do hrnca dáme 5-6 lyžíc oleja, 3 lyžice cukru a zahrejeme s občasným miešaním, až sa urobí z cukru karamel. Pridáme kapustu aj s nálevom, rascu, soľ a necháme podusiť asi 30minút.