Recept: Ženšenový čaj
Ženšenový čaj je veľmi praktickým spôsobom konzumácia ženšenu. Hodí sa jak k otestovaniu účinkov rôznych dávok ženšenu na organizmus, tak i k dlhodobému užívaniu pravidelných denných dávok. Do čaju môžeme k ženšen pridať aj obľúbenú čajovinu alebo sušené ovocie. Odporúčame vyskúšať plody kustovnice, tie čaju zlepšia chuť a arómu a obohatia ho o veľké množstvo vitamínov, stopových prvkov a LBP (lycium barbarom polysacharidov).
Potrebujeme:
- 1 plátok kvalitného 6letého koreňa ženšenu, napr. ženšenu pravého TaiwanTCM LIANG
- vodu
ďalšie čajoviny či prísady podľa chuti:
- vrecúško obľúbeného čierneho, zeleného alebo ovocného čaju, alebo
- obľúbené sušené ovocie, alebo
- 10-20 plodov kustovnice TaiwanTCM
Namiesto ženšenu LIANG môžeme použiť akýkoľvek kvalitný 6-ročný koreň - TaiwanTCM CHEN`50, TaiwanTCM CHEN`20, Kórea Insam. Môžeme použiť aj kvalitný mladší koreň - TaiwanTCM mladý, aj s ním získame kvalitný, naozajstný ženšenový čaj s patričným množstvom obsahových látok. V žiadnom prípade sa nejedná len o ženšen len "pre chuť".
Množstvo použitého ženšenu možno upraviť podľa individuálnych potrieb a skúseností.
Príprava:
Ak je to možné varíme ženšen vo vode asi 10 minút. Ak nemôžeme variť, zalejeme ho horúcou vodou (100 ° C) a lúhujeme najmenej 20 minút, alebo čo možno najdlhšie. Ak sme koreň lúhovali krátko, môžeme ho po vypití čaju zaliať horúcou vodou znova a znova. Ďalšia možnosť je, že si napríklad ranný čaj pripravíme už večer a necháme ho lúhovať cez noc, napríklad aj v termoske. Pred konzumáciou si takýto čaj môžeme ohriať. Pripravený ženšenový čaj neskladujeme dlhšie ako 24 hodín, inak sa môže pokaziť.