Recept: Ženšenový silný odvar
Zo ženšenu je možno, okrem bežného ženšenového čaju, pripraviť aj podstatne silnejší odvar. V Ázii je to rozšírený spôsob pre užívanie jeho vyšších dávok. Nepovinnou, ale vítanou ingredienciou silného odvaru môže byť tiež kustovnica, jujube - cicimek, angelika, zázvor a ďalšie liečivé byliny.
Na silný odvar potrebujeme:
- 1l vody
- 10g krájaného sušeného koreňa 6-ročného ženšenu, napr. ŽenšenuTaiwanCTM LIANG
- 10-15 plodov kustovnice TaiwanTCM
- 3-5 plodov cicimku datlového TaiwanTCM
- 1-2 plátky sušeného koreňa děhel čínskeho TaiwanTCM
- 3-10g čerstvého zázvorového koreňa
Namiesto ženšenu LIANG môžeme použiť akýkoľvek kvalitné 6-ročný koreň - TaiwanTCM CHEN`50 , TaiwanTCM CHEN`20 , Kórea Insam. Množstvo použitého ženšenu možno upraviť podľa individuálnych potrieb a skúseností.
Príprava:
Prísady vložíme do hrnca alebo sklenené varnej nádoby. Šupku cicimku je vhodné k jeho lepšiemu vyvareniu na niekoľkých miestach narezať. Zmes privedieme k varu a pomaly varíme minimálne 30 minút. Pijeme teplé, všetky prísady, ktoré "dokážeme zjesť", zjeme. Odvar môžeme tiež uskladniť a používať ako koncentrát na viacnásobné príprave ženšenového nápoje.
Ak ženšenový odvar nevypijeme naraz, nenechávame ho stáť pri izbovej teplote. Pokaziť sa môže už do 24 hodín. V chladničke vydrží 2-3 dni. Ak chceme mať k dispozícii ženšen v tekutej forme na dobu dlhšiu, je vhodnejšie pripraviť si ženšeňový alkoholový extrakt.