Recept: Ženšenový silný odvar

silný ženšenový odvar

Zo ženšenu je možno, okrem bežného ženšenového čaju, pripraviť aj podstatne silnejší odvar. V Ázii je to rozšírený spôsob pre užívanie jeho vyšších dávok. Nepovinnou, ale vítanou ingredienciou silného odvaru môže byť tiež kustovnica, jujube - cicimek, angelika, zázvor a ďalšie liečivé byliny.

Na silný odvar potrebujeme:

Namiesto ženšenu LIANG môžeme použiť akýkoľvek kvalitné 6-ročný koreň - TaiwanTCM CHEN`50 , TaiwanTCM CHEN`20 , Kórea Insam. Množstvo použitého ženšenu možno upraviť podľa individuálnych potrieb a skúseností.

Príprava:

Prísady vložíme do hrnca alebo sklenené varnej nádoby. Šupku cicimku je vhodné k jeho lepšiemu vyvareniu na niekoľkých miestach narezať. Zmes privedieme k varu a pomaly varíme minimálne 30 minút. Pijeme teplé, všetky prísady, ktoré "dokážeme zjesť", zjeme. Odvar môžeme tiež uskladniť a používať ako koncentrát na viacnásobné príprave ženšenového nápoje.

Ak ženšenový odvar nevypijeme naraz, nenechávame ho stáť pri izbovej teplote. Pokaziť sa môže už do 24 hodín. V chladničke vydrží 2-3 dni. Ak chceme mať k dispozícii ženšen v tekutej forme na dobu dlhšiu, je vhodnejšie pripraviť si ženšeňový alkoholový extrakt.

Ženšenový odvar silný - ingrediencie
Pripravte si ingrediencie
Ženšenový odvar silný - varenie
Dáme do varného skla a necháme pomalu variť asi 30 minút
Ženšenový odvar silný - podávame
Pijeme teplé, uvarené ingrediencie zjeme