Štandardné zmesi TČM, ktoré tu ponúkame, slúži ako základ bylinného nálevu, lektvaru, elixíru, či prírodného jedla - polievky. Pretože slovo "thang", ktorým sa označujú, neznamená v čínštine len "lektvar", ale hlavne "polievka". Veď lektvar sa vlastne vyvinul z polievky, ktorú čarodejnice varili niekde v začadenom interiéri či exteriéri. Ženšen, angelika čiže ženský ženšen, rozchodnica, schizandra, kozinec, kustovnica, sladký plod cicimka, šišiak, koptis, škorica ... to sú len niektoré z mála ich význačných zložiek, ktoré máme v ponuke aj samostatne. Podobne ako zeler, petržlen a cesnak – aj zložky čínskych zmesí patria do kategórie liečivých rastlín. O ich vlastnostiach v tomto smere však kvôli obmedzujúce legislatíve tu nemôžeme informovať (pozri autocenzúra informácií na tomto webe), hľadajte preto inde – začať môžete napr. tu.
Vaša kuchyňa však pri varení elixírov začadená byť nemusí. V Ázii sa na prípravu väčšinou používajú tradičné i moderné bylinkovary, tie u nás bohužiaľ zatiaľ nie sú k dostatiu. Čínske zmesi však možno bez problémov pripraviť aj na modernej varnej platničke a to v hrnci, čajníku alebo v špeciálnej varnej sklenenej nádobe.
Odvar z konkrétnej bylinnej zmesí pripravujeme vždy samostatne z jednej dávky danej bylinnej zmesi. Zmesi, ktoré ponúkame, zodpovedajú taiwanskej TČM, zloženie a pomery zodpovedajú predpisom TČM. Pri príprave niektorých odvarov je však vysoko vhodné k zmesi pridať niekoľko gramov dospelého ženšenu pravého (odporúčame Ženšen pravý TaiwanTCM Liang, je však možné použiť aj iné ženšene). Množstvo ženšenu, odporúčané pre jednotlivé lektvary, je uvedené v popise daného lektvaru. Ženšen je totiž často súčasťou pôvodnej receptúry týchto lektvarov, v bežne predávaných verziách sa však dnes z cenových dôvodov nahradzuje pazvonkom.
Všetky prísady vložíme do asi 1l vody izbovej teploty a necháme zhruba 30 minút stáť. Následne uvedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 30 minút. Hotový odvar zlejeme cez jemné sitko alebo plátenko do pripravenej nádoby. Raz prevarené byliny nevyhadzujeme, necháme ich v hrnci a po 4 hodinách opäť zalejeme vodou o izbovej teplote, tentoraz asi 0,7l. Privedieme opäť rýchle k varu a varíme na miernom ohni približne 30 minút. Lektvar pripravený z jednej vsádzky môžeme rozdeliť na niekoľko pitných dávok, ktoré postupne konzumujeme.
Pre názornú ukážku toho, ako je príprava takého elixíru jednoduchá sme pre Vás v sekcii návody a recepty pripravili obrázkové návody na prípravu niektorých TČM lektvarov: