kustovnica čínska, tiež godži; latinsky: Lycium barbarom, Lycium chinense; čínsky: ko-ťi; anglicky: wolfberry, goji
Čeľaď ľuľkovitých obsahuje veľké množstvo vysoko hodnotných úžitkových i liečivých rastlín. Medzi najchutnejšie bezpochyby patrí kustovnica, ktorá je súčasťou mnohých receptov TČM a tradične sa užíva v zmesi so ženšenom. Kustovnica sa bežne vyskytuje aj u nás ako kustovnice cudzej (Lycium barbarom), jej plody sú ale drobné a nevydatné. Na ľudskú spotrebu slúžia plody kustovnice čínskej (Lycium chinense) - velkoplodého druhu kustovnice pestovaného v Číne a v Tibete. O obchodnom označení plodov kustovnice čínskej sa používa zkomoleného čínskeho mena, ktoré sa v angličtine píše goji a vyslovuje "godži".
Plody kustovnice (goji) je súčasťou mnohých štandardných bylinných zmesí TČM. V zmesi sa ženšenom a ďalšími adaptogénami slúži podľa TČM k "vyváženiu jin a jang". Nedajme sa ale zmiasť taoistickou terminológiou, goji majú mnoho význačných vlastností: Hoci sú sladké, majú nízky glykemický index (GI = 29). Asi 30% suchej váhy dužiny tvorí proteoglykanové polysacharidy, ktoré patria k hlavným obsahovým látkam godži. Godži ďalej vynikajú obsahom karotenoidov (zeaxantín, luteín, lykopén, β-karotén a Kryptoxantin). Viac ako 70% celkového obsahu karotenoidov v godži tvorí zeaxantín. Godži môžu obsahovať až 80mg / 100g zeaxantínu, čo z kustovnice robí jeden z najbohatších zdrojov tohto karotenoidu. Godži ďalej obsahuje vitamín C (okolo 30-140mg / 100g), vitamín B2 (1.3mg / 100g), vápnik (112mg / 100g), draslík (1.1G / 100g), železo (9 mg / 100g), zinok (2 mg / 100g) a selén (50μg / 100g), všetky údaje sa týkajú sušených plodov. Vďaka obsahu karotenoidov, špecifických polysacharidov, chuti pripomínajúcej hrozienka a nízkeho glykemického indexu predstavujú goji zdravšie maškrtenie než bežné druhy cukernatého sušeného ovocia. Na rozdiel od iného ovocia goji nie sú kyslé a preto sa v krajine svojho pôvodu používajú do polievok. Skúste nabudúce do zeleninovej polievky alebo vývaru pridať za malú hrsť kvalitných goji. Výsledok vás príjemne prekvapí!
Goji [godži] (plod kustovnice) je viac než len ovocie. Je jednou zo základných bylín TČM. Zdravotné účinky liečivých rastlín sú reálne svojim terapeutickým indexom (pomerom toxicity k účinnosti) všeobecne predčia bežné lieky. Avšak Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a výživových doplnkov (kam adaptogény patrí) akákoľvek tzv. " Zdravotné tvrdenie " okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Informácie si preto musíte nájsť sami, začať môžete napríklad tu.
Plody kustovnice (goji) možno konzumovať bez úprav, alebo pridávať do čajov a jedál. Pri priamej konzumácii sú goji sladké a v kuchyni nahradí napr. hrozienka. Pre deti i dospelých sú výbornou náhradou sladkostí. Goji sa ale veľa používa aj do varenia. Polievková lyžica kustovnice zlepší kuraciu alebo hovädziu polievku, alebo pečené mäso. Varením plody úplne zmäknú a ich chuť príjemne zvýrazní chuť jedla. Plody po tepelnej úprave zjedzte. Goji je veľmi častou súčasťou bylinných kombinácií TČM.
Odporúčaná denná dávka je 6 - 30 gramov suchých plodov.